Ταξίδι στο νησί της Παναγίας .


  

 Πανέμορφη και γεμάτη όμορφα μυστικά η Τήνος, χαρίζει υπέροχες εικόνες από φιλόξενους όρμους 
και καλά κρυμμένες παραλίες!


Ο Πύργος είναι ένα από τα πιο διάσημα χωριά του νησιού, αφού είναι και ο μεγαλύτερος οικισμός μετά τη Χώρα. Γενέτειρα του Γιαννούλη Χαλεπά και άλλων καλλιτεχνών, ο Πύργος έχει χαρακτηριστεί ένα υπαίθριο μουσείο λαϊκής τέχνης, το οποίο διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. 
   

Περπατήστε στα δρομάκια του, με τις λουλουδιασμένες βουκαμβίλιες να δημιουργούν ένα μαγευτικό σκηνικό και παρατηρείστε τα μαρμάρινα περίθυρα των σπιτιών, τις ανάγλυφες διακοσμήσεις και τα περίτεχνα μοτίβα. Επισκεφθείτε τη Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά και το σπίτι - μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, στην είσοδο του χωριού, όπως και το μουσείο Τήνιων Καλλιτεχνών, ακριβώς δίπλα, με έργα των Χαλεπά, Φιλλιπότη, Σώχου και Βιτάλη.

Λίγο πιο κάτω από τον Πύργο, θα συναντήσετε το μικρό ψαροχώρι Πάνορμος, ένα από τα δύο σημαντικότερα λιμάνια του νησιού, από το οποίο διεξαγόταν το εμπόριο με δεκάδες καΐκια, που έφερναν τα αγαθά της Έξω Μεριάς.

Απέναντι από το λιμανάκι δεσπόζει το νησάκι Πλανήτης, με τον ερειπωμένο φάρο του. Αξίζει να κολυμπήσετε από την παραλία της Άγιας Θάλασσας ως εκεί, αλλά και να ανακαλύψετε τις καθαρές αμμουδιές Καβαλουρκό και Ρώχαρη.

Αναμφισβήτητα ένα από τα πιο γραφικά και όμορφα χωριά της Τήνου, η Καρδιανή θα κλέψει σίγουρα ένα κομμάτι από την καρδιά σας. Ο χαρακτηρισμένος από το Υπουργείο Πολιτισμού, παραδοσιακός οικισμός της είναι χτισμένος σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, στην πλαγιά του βουνού Πετέλες, ενώ και το άφθονο τρεχούμενο νερό της περιοχής έχει κάνει το θαύμα του, με τον οικισμό να αγκαλιάζεται από πλατάνια και πλούσια βλάστηση.
   

Ανακαλύψτε το σεληνιακό τοπίο του χωριού Βωλάξ. Διάσπαρτοι γρανιτένιοι, ολοστρόγγυλοι βράχοι (βόλακες), βρίσκονται στην περιοχή γύρω, αλλά και μέσα στον οικισμό, έχοντας απασχολήσει την επιστήμη, αλλά και την φαντασία ντόπιων και επισκεπτών, που έρχονται εδώ για να θαυμάσουν από κοντά αυτό το σπάνιο θέαμα.

Σε υψόμετρο 640 μέτρων δεσπόζει στο κέντρο του νότιου τμήματος του νησιού ο βράχος του Εξωμβούργου, Ξώμπουργο για τους ντόπιους, το σήμα κατατεθέν της Τήνου.

Λέγεται ότι πήρε το όνομα του από την ιταλική λέξη sobborgo, που σημαίνει οικισμός έξω από την πόλη (μπούργκο = μικρή πόλη) και η ιστορία του ανάγεται στην εποχή του Χαλκού, όταν κτίστηκε το Κυκλώπειο τείχος του. 
   

Σήμερα, πολλοί είναι οι επισκέπτες του νησιού, που δεν αρκούνται στην παρατήρηση του από μακριά, αλλά έρχονται ως εδώ για να περπατήσουν στα βήματα τις ιστορίας, σε δρόμους ξεχασμένους, διάσπαρτους με ερείπια μιας άλλης εποχής.

Πάνω από 600 περιστεριώνες στολίζουν τις εύφορες, κυρίως, περιοχές του νησιού, καθώς εκεί υπήρχε τροφή και πηγές για τα περιστέρια. Ο μεγαλύτερος αριθμός τους είναι συγκεντρωμένος στο κεντρικό και κεντροανατολικό τμήμα του νησιού και στις κοιλάδες των χωριών Αγάπη, Ποταμιά, Ταραμπάδος, Λειβάδα και Καρδιανή. 
   

Σκαρφαλωμένα στην πλαγιά του βουνού Μεροβόγλια, τα αρχοντικά Υστέρνια βρίσκονται στην Έξω Μεριά της Τήνου, στο δυτικό της τμήμα και είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νησιού με μεγάλη παράδοση στην τέχνη του μάρμαρου. Η μοναδική του τοποθεσία προσφέρει μαγευτική θέα στη θάλασσα, με το βλέμμα να χάνεται ως την αντικρινή Σύρο κι έτσι πολλοί το αποκαλούν τον οικισμό «Το Μπαλκόνι του Αιγαίου».

Δεσπόζοντας σε ένα από τα πιο ψηλά σημεία της χώρας, με το εντυπωσιακό της καμπαναριό να ξεχωρίζει, ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Τήνου, ένας από τους πιο εντυπωσιακούς της χώρας μας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στην Ελλάδα. Κτισμένος στο σημείο που βρέθηκε  η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, μετά από τα οράματα μιας Μοναχής, της Αγίας Πελαγίας, ο ναός προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος πιστών. 
   

Αξίζει μια επίσκεψη στον επιβλητικό ναό για να θαυμάσετε από κοντά την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του, ενώ το Δεκαπενταύγουστο θα έχετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε στις λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις. Απολαύστε μια βόλτα, στα στενά δρομάκια της Χώρας με τα δεκάδες μαγαζάκια και τα κρυμμένα καφέ.