Απόδραση στην παραδοσιακή Δημητσάνα.

  

Χτισμένη πάνω σε δύο λόφους, σε υψόμετρο 950 μέτρων, η Δημητσάνα, ιστορική κωμόπολη της Αρκαδίας, μεταφέρει ολοζώντανους στο σήμερα τους θρύλους και τους μύθους, την ιστορία και τις μνήμες που συνδέονται με αυτή την ξεχωριστή γωνιά της Ελλάδας.


Ο διατηρητέος οικισμός έχει αναπτυχθεί στο σημείο που βρισκόταν η αρχαία Τεύθιδα, πάνω από το φαράγγι του Λούσιου. Η ομορφιά του τοπίου απογειώνεται στη θέα της κοιλάδας του ποταμού, με φόντο τη Μεγαλόπολη και στο βάθος τον Ταΰγετο.
  

Περπατώντας ο επισκέπτης στα δρομάκια της Δημητσάνας είναι σαν να περιηγείται σε ένα ζωντανό ανοιχτό μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ανάμεσα σε αυστηρά και λιτά πετρόχτιστα κτίρια, γέφυρες, μοναστήρια, μπαρουτόμυλους και νεροτριβές.
   

Μια ολόκληρη ιστορία, που την αφηγούνται η πέτρα και το νερό, και περνά από την αρχαία Τεύθιδα στην Τουρκοκρατία και στο «δημητσανίτικο μπαρούτι».
   

Στη Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας λειτουργεί το μουσείο της, με αρχαιολογική συλλογή αλλά και είδη λαϊκής τέχνης και αντικείμενα συνυφασμένα με το παρελθόν της, όπως αργαλειοί και υφαντά.
   

Έξω από τον οικισμό βρίσκεται το Μουσείο Υδροκίνησης ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι Μονές Φιλοσόφου και Προδρόμου, μέσα στο φαράγγι του Λούσιου.